SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania do

  • Wszyscy, niezależnie od wieku, potrzebują regularnych ćwiczeń, aby zachować sprawność, zdrowie i dobre samopoczucie. Bez ruchu mięśnie zanikają, stają się słabsze i mniej zdolne do wykonywania czynności, których potrzebujemy na co dzień. Kiedy jesteśmy młodzi i bardziej sprawni nie odczuwamy tego zbyt mocno. Warto również przypomnieć, że trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6136 Data: 2018-08-03 09:43:30
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4221 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • [...] prawdopodobnie mniej. Badania pokazują, iż ciężarowcy zwykle przyjmują 3-5 g węglowodanów na kg masy ciała, z kolei kulturyści od 4 do 7 g na kg masy ciała. Z kolei w badaniach Hyerang Kim 34% dziennej podaży energii u kulturystów pochodziło z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!). Ogólna podaż kalorii u zawodników też była [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13311 Data: 2018-09-29 13:26:41
  • Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5845 Data: 2019-02-28 09:15:27
  • Robienie tzw. brzuszków to jeden z pierwszych pomysłów, który realizujemy, gdy chcemy zacząć dbać o formę. Pomimo tego, że wiemy, że dbać trzeba o całe ciało, a także o dietę, to gdzieś tam z tyłu głowy siedzi nam instynktowne skupianie się na brzuchu i robieniu milionów „brzuszków”. Często też tzw. krata na brzuchu jest w rozmowach wyznacznikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13435 Data: 2019-03-04 11:09:18
  • Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2161 Data: 2019-08-01 07:41:33
  • Nie ulega wątpliwości, że świadomość osób trenujących rośnie. Liczy się nie tylko estetyka sylwetki, ale również strona funkcjonalna ciała stała się ważna podczas wyboru planu treningowego. Problemem jest jednak dobór odpowiednich ćwiczeń, które pozwalają w pełni aktywować mięśnie core. Naukowcy z Western Norway University zajęli się tym ważnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2370 Data: 2019-08-21 22:40:05
  • Tłuszcz składowany w tułowiu nie jest obojętny dla zdrowia. Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z: cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii; Większość ludzi powinna dążyć do maksymalnego zredukowania szczególnie tego rodzaju tkanki tłuszczowej. Jak skutecznie obniżyć wagę? 1. Zmień nawyki żywieniowe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3502 Data: 2019-10-11 19:07:56
  • Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Tak wyglądają wyniki po 4 tygodniach suplementacji oraz treningu: Może to nic ciekawego, bo wiemy, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5013 Data: 2019-10-11 21:43:38
  • Wegetarianie (i weganie) powinni lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić. Podsumowanie Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2272 Data: 2020-08-10 19:17:47
  • Kapsaicyna występuje choćby w papryczce chili. Znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie i suplementacji sportowej, gdyż może być nie tylko spożywana, ale też podawana na skórę. Zmniejsza to lub eliminuje przenoszenie bodźców bólowych. Dowody kliniczne potwierdzają rolę kapsaicyny jako środka przeciw otyłości. Zarówno podawanie środka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2883 Data: 2021-02-01 23:32:39
  • Żywienie piłkarza. Jak powinni odżywiać się piłkarze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i ew. korekcją ilości zjadanych białek resztę energii piłkarze będą czerpać z tłuszczów. Postuluje się, aby było ich w diecie między 25 a 35% wszystkich kalorii. Jednak badania analityczne wskazują, na możliwe nadmierne spożycie tłuszczów. Należy jednocześnie zwrócić uwagę na to, aby piłkarze zjadali właściwe rodzaje tłuszczów, a jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1795 Data: 2021-06-23 16:07:42
  • [...] iż np. znacząco można je wydłużyć odpowiednią dietą, aktywnością fizyczną, odstawieniem alkoholu, papierosów czy suplementacją niektórymi pożytecznymi związkami. Referencje, badania, literatura: Grazyna Jasienska Daughters increase longevity of fathers, but daughters and sons equally reduce longevity of mothers [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 774 Data: 2021-07-24 17:20:51
  • [...] drobnolistna), Rhodiola Rosea (Różeniec górski). Bacopa monnieri - ta roślina występująca głównie w Indiach, stosowana była w medycynie już od tysięcy lat. Także nowożytne badania potwierdzają jej zastosowania w aspekcie poprawy sprawności umysłowej.  Rhodiola Rosea - roślina występująca głównie w północnych regionach naszego globu. Pasjami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2045 Data: 2021-08-05 11:35:59
  • [...] a także z monitorowaniem poszczególnych etapów aktywności zorientowanej na cel. Wyciągi z Ashwagangdy są dobrze tolerowane i mają minimalne skutki uboczne. Referencje, badania, źródła naukowe: Qin Xiang Ng i in. A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1336 Data: 2021-08-22 18:26:56
  • [...] środki pochodzące z czarnego rynku. Wolą opowiadać, że to „skutek brania kreatyny”. Dowodem słuszności tych twierdzeń jest brak potwierdzenia wyżej wymienionych zdarzeń w badaniach klinicznych kontrolowanych placebo. Gdyby kreatyna była szkodliwa, to przecież w setkach eksperymentów wykazano by jej negatywny wpływ na zdrowie. Tym bardziej, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4026 Data: 2021-10-02 09:38:58
  • [...] niszczące okoliczne tkanki właściwości. Występuje on również w ustroju człowieka, ale organizm musi się przed tym związkiem bronić i trzymać go w ryzach. Polifenole W kilku badaniach wykazano, że spożywanie polifenoli ogranicza zapadalność na choroby wieńcowe. Wykazano, że kwercetyna, polifenol obficie występujący w cebuli, zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1475 Data: 2021-12-31 09:58:11
  • [...] przyjęte dla nieaktywnej fizycznie populacji).  Może znaleźć swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia stawów, a także jako środek wspomagający walkę z nowotworami (np. w badaniach stwierdzono, iż duże dawki witaminy C mogą łagodzić skutki chemioterapii czy radioterapii, niemniej jest to terapia eksperymentalna i mało prawdopodobne, by stała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2756 Data: 2022-01-12 14:52:33
  • [...] dużo, na granicy możliwości danej osoby. Ogólnie nieprawdą jest, iż unoszenie bioder w leżeniu jest najlepszym ćwiczeniem kształtującym pośladki. Może się tak wydawać, ale badania naukowe wcale jednoznacznie nie wskazują na zwycięzcę. Według licznych przeprowadzonych eksperymentów od unoszenia bioder w leżeniu wcale nie gorsze są pełne wykroki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2027 Data: 2022-04-19 11:24:30
  • [...] Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”. Wykazano, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Istnieją też badania, które mówią, że przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Preferuj mięso chude i drobiowe Zamiast czerwonego mięsa, o czym wspomnieliśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 956 Data: 2022-05-02 08:06:06